Stor och liten design

Många föremål har designats i olika storlekar genom tiderna. Det har till största del haft att göra med deras användningsområden och teknologiska utveckling, men också följt vissa trender. Medan datorer en gång i tiden var stora som hela rum då de endast kunde byggas så beror dagens, slimmade modeller inte enbart på ökat tekniskt kunnande utan även den mer rörliga livsstilen som människor har idag.

Det samma kan sägas om ett stort antal prylar som exempelvis används för att lyssna på musik eller att kommunicera med omvärlden. Mobiltelefoner var till en början oerhört klumpiga och blev så småningom kraftigt förminskade, bara för att idag bli stora igen. Även om vissa företag väljer att gå emot strömmen och lansera mindre mobiler är den rådande trenden stora modeller och skärmar, då telefonerna idag har så många fler funktioner.

Användningsområde och kreativitet

Storleken på olika saker avgörs med andra ord av hur de ska användas och det har i många fall lett till ny kreativitet. Där kameror en gång i tiden var stora och otympliga och krävde tillgång till mörkerrum, kan alla idag ta fantastiska bilder med sina mobiler. Dessa kan i sin tur tryckas och ramas in med snygga och väldesignade ramar från Frameit och göras till en kul och personlig del av hemmets eller kontorets inredning.

Ett annat föremål som varierat rejält i storlek är radion. Förr i tiden var radioapparater enorma och hade en hedersplats i vardagsrummet. Anledningen till att de var stora berodde inte enbart på att den rådande teknologin krävde det, utan också att de var tidens motsvarighet till TV:n. Hela familjen samlades runt radion och lyssnade på allehanda program från när och fjärran. Idag är radiolyssnandet mer individuellt och apparaten har förpassats till en hylla eller ett hörn på arbetsbordet och designas därför i mindre format.