Genialisk design och teknik

Det är lätt hänt att vi glömmer bort alla otroliga objekt som finns runt omkring oss. När var det sist du frågade över ursprunget till genialisk design som post it-lappar på kontoret eller propellern till din fritidsbåt? I själva verket har dessa objekt genomgått en noggrann design och tekniska beräkningar för att fungera smidigt. Den finurliga och geniala designen som presenteras här är exempel på diskret design som är användbar och som “försvinner” i vardagslivet.

Tre produkter med genialisk design

1. Opinel kniv: Denna fickkniv har på flera prestigefulla utställningar för design utsetts som en av de bästa designade objekten, i samma klass som en Porsche och Rolex. Knivens design är relativt enkel och uppfanns år 1890. Den består av fem separata delar och är gjorda av svenskt rostfritt stål av högsta kvalitet. Varje år säljs omkring 15 miljoner knivar.

2. Post it-lapp: Denna tunna pappersbit uppfanns år 1977 av Spencer Silver och Arthur Fry i USA. Detta lilla material som verkar vara obetydligt är det inte eftersom det är ett av de väsentliga saker i det dagliga arbetet. Precis som familjetapeter när du designar i någon miljö, vare sig det är kontoret eller ditt hem. Trots att post it-lappen uppfanns av ett misstag är såväl den som tapeter en integrerad del i våra liv.

3. Doftgran: De små doftträden i bilar är en ikonisk design som uppfanns 1952 av Julius Samann. De har blivit så pass populära som luft-fräschare i bilar att de blivit synonyma med “frisk luft”. Denna lilla ikoniska design har även framträtt i filmer som The Fisher King och Seven.

4 Valentine Skrivmaskin: År 1969 designade och utvecklade Ettore Sottass och Perry King en attraktiv skrivmaskin. Planen bakom designen var att göra den användarvänlig och mindre maskinell, det vill säga utforma den till inbjudande objekt. Designen blev lyckad och ingår i Museum of Modern Arts permanenta samling, New York.