Att börja designa

Design är en viktig och ofta underskattad del av vår omgivning. Produkter och prylar runt omkring oss har vanligtvis som primära uppgift att vara oss människor behändiga. En grill ska tillaga mat åt oss, en kaffekopp ska man kunna dricka ur och en lampa ska göra rummet ljust. Känslan för estetik är dock något mycket grundläggande hos oss människor. Därför har de flesta föremål genomgått en designprocess, som gör att vi upplever ett estetiskt lugn när vi har dem omkring oss. För att själv kunna utöva sina konstnärliga förmågor och börja designa olika föremål finns det flera olika sätt att börja.

Öva mycket

En designer arbetar ofta mycket med skisser. Sådana är enkla att göra många av, och därmed har man goda möjligheter att öva upp sitt designmässiga sinne. Det är också enkelt att arbeta med olika formbara material såsom lera, för att öva på att designa olika vackra föremål. Man kan också utveckla en förmåga att visualisera sig en lämplig design på ett föremål, utan att skissa den eller göra en modell.

Studera omgivningen

Vår omgivning är full av designade föremål. När en städfirma såsom qleano städar ens hem har de med sig olika apparater som även de har en genomtänkt design. En städapparat måste vara bekväm att hålla i, bra för ergonomin och gå i tilltalande färger. Detta är ett typiskt exempel på hur även de mest vardagliga föremål designats. Genom att ständigt betrakta och reflektera över allt man ser kommer man snart förstå hur en god design utformas.

Utbilda dig

Den som vill gå ett steg längre och bli designer till yrket, kan gå en gedigen utbildning. Exempelvis erbjuder högskolan Konstfack i Stockholm utbildningar, både för prydnadsföremål och för så kallad industriell design.