3D-utskrift

3D-utskrift sker genom att 3D-modeller först skapas i ett program avsett för 3D-modellering. Därefter skrivs modellen ut i tre dimensioner med hjälp av en särskild 3D-skrivare. Ett flytande material läggs ner i lager som sakta byggs upp. Det finns en lång rad olika material att välja mellan, och ytterligare material är hela tiden under utveckling.

Olika områden

3D-utskrift används inom en lång rad andra områden, till exempel för att framställa modeller som synskadade kan röra vid för att få en uppfattning om hur något ser ut. Ett annat användningsområde är utskrift av implantat som sätts in i kroppen, eller ben- och armproteser som är anpassade specifikt för bäraren.

Inom fordonsindustrin används 3D-utskrift för att framställa komponenter till bilar. Delar som skrivits ut från 3D-modeller har också använts vid byggnation av hus, eller av skalmodeller för att lättare visualisera en arkitektur. “Open source” är något som blir allt mer populärt i samhället. Begreppet kan syfta på olika tjänster eller produkter som är gratis och fria att använda. Det finns också exempel på detta inom 3D-utskrift. Vi kan till exempel hitta robotar som är “open source”, det vill säga att de är gratis modeller utlagda på internet. Vem som helst kan då ladda ner 3D-modellerna och skriva ut delar till sin egen robot.

Ett annat område där 3D-utskrift har hittat en stor marknad är inom konst och smyckestillverkning. Smycken kan framställas med hjälp av olika material som metall och plast, vilket kan printas i 3D. Med hjälp av 3D-skanning kan man också skapa avbilder av verkliga material, till exempel från naturen, som sedan printas i miniatyrformat. Aftonbladet har också rapporterat om ett 3D-utskrivet pepparkakshus.