Mötet mellan det analoga och digitala

Digital teknik har revolutionerat designprocessen och förändrat sättet som vi både formger, inreder och köper produkter. Men vad hände med det analoga? Kan vi formge fysiska produkter för verkliga rum helt digitalt? Kanske behöver vi hitta sätt att låta det analoga och det digitala mötas för bästa resultat.

Ett exempel på något som har revolutionerat en hel bransch är den digitala bilden. Men trots att vi idag har tillgång till all världens bildmaterial digitalt så finns det ändå något som gör att vi fortfarande sätter in fysiska bilder i ramar och hänger upp på väggen. Och trots att många av oss egentligen kunde utföra alla våra arbetsuppgifter online så träffas vi gärna fortfarande på det fysiska kontoret. Vi dras helt enkelt till det mänskliga mötet och de specifika förutsättningar som är bundet till en plats. Samtidigt älskar vi fortfarande verkliga prylar – mitt i det digitala. De har en analog och taktil kvalitet som ännu inte går att skapa digitalt.

Det här är något som designers behöver ta hänsyn i sin designprocess. Även om det mesta idag går att göra digitalt så behöver även det mänskliga och det taktila in i processen. Att bygga en prototyp i fysisk form är fortfarande överlägset 3D-modeller när det kommer till att testa produkter i verkligheten. Att dra nytta av både det digitala och det analoga ger helt nya möjligheter till innovationer och processer inom produktutveckling.